Nadziewane łódeczki zapiekane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe łódeczki wypełnione farszem zapiekane , ciasto jest przepyszne , dzieciaki je uwielbiają , kompozycja składników może być różnorodna

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto :
    ok 3 szklanek mąki
    pół paczuszki drożdży
    3/4 szklanki zimnego mleka
    odrobina cukru
    sól do smaku
    pół kostki margaryny
    Farsz:
    parówki , wędlina np.szynka , mielona tyrolska , kiełbasa pokrojone w paseczki
    pomidor,ogórek korniszon , ogórek zielony,ogórek kiszony ,cebula , papryka pokrojone w kosteczkę

    przyprawa do pizzy do posypania

Nadziewane łódeczki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do misy dodajemy drożdże wymieszane z zimnym mlekiem i szczyptą cukru , dodajemy sól ok 1/2 łyżeczki ,mieszamy ręką i dodajemy rozpuszczoną ,podgrzaną margarynę , całość zagniatamy , jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki ,powinno się lekko wałkować nie przystając do blatu.
    Wałkujemy placki , wycinamy prostokąty na środku układamy parówkę przedzieloną na pół , inne wędliny pokrojone w paseczki , kostki pomidora,ogórków,cebuli ,papryki.zawijamy ciasto w tzw, łódeczki posypujemy przyprawą do pizzy ,zapiekamy w temp.180 stopni do zarumienienia się ciasta , na wierzchu można położyć ser żółty i zapiec do momentu rozpuszczenia się sera.

Porady

składniki można dowolnie modyfikować , łódeczki można ponownie podpiekać nie tracą na smaku

Komentarze

Podobne przepisy