Nadziewane łódeczki ziemniaczane

4.5 (179 ocen)

Pomysł na ciepłą kolację, uwielbiam je!

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    1 cebula
    2 papryki różnego koloru
    kilka pieczarek
    15 dag szynki
    ok 10 dag sera żółtego
    sól, pieprz, jarzynka, zioła prowansalskie, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewane łódeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
  • 2. Przygotować farsz: Szynkę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki na plasterki, wszystko przesmażyć na tłuszczu.
  • 3. Z ugotowanych na pół miękko ziemniaków wydrążyć środek, pozostawiając ok 0,5 cm brzegu. Środek z wydrążonych ziemniaków dodać do farszu, doprawić solą, pieprzem, jarzynką, ziołami prowansalskimi, oregano. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.
  • łódeczki ziemniaczane 4. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej ziemniaczki. Piec w piekarniku w 200 st C ok 20-30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować