10 ziemniaków
1 cebula
2 papryki różnego koloru
kilka pieczarek
15 dag szynki
ok 10 dag sera żółtego
sól, pieprz, jarzynka, zioła prowansalskie, oregano
Nadziewane łódeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
2.Przygotować farsz: Szynkę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki na plasterki, wszystko przesmażyć na tłuszczu.
3.Z ugotowanych na pół miękko ziemniaków wydrążyć środek, pozostawiając ok 0,5 cm brzegu. Środek z wydrążonych ziemniaków dodać do farszu, doprawić solą, pieprzem, jarzynką, ziołami prowansalskimi, oregano. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem.
4.Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej ziemniaczki. Piec w piekarniku w 200 st C ok 20-30min.
Komentarze