Murzyńskie cyce

0 (0 ocen)

To ciasto jest najlepsze na świecie ten smak rozpływa się w ustach...

Składniki:

  • CIASTO


    6 jajek
    1 szkl cukru
    1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    1 szkl suchego maku
    1 szkl wiórek kokosowych


    KREM


    1 budyń śmietankowy
    1/2 l mleka
    1/2 szkl cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 margaryna Kasia


    POLEWA CZEKOLADOWA


    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao


    DODATKOWO


    28 okrągłych biszkoptów
    rodzynki
    alkohol do namaczania biszkoptów

Murzyńskie cyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    CIASTO

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C.



    KREM

    Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać−nie gotować.Ostudzić. Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.


    POLEWA CZEKOLADOWA

    Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.
    Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem ,nasączyć i wyłożyć resztę kremu−rozsmarować. Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście− 7 na długiej a 4 na krótkiej stronie. Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę. Dobrze schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto nam bardzo smakowało, szczególnie na drugi dzień kiedy nabrało własciwej konsystencji i smaku.

Komentarze

Podobne przepisy