Muffiny z dżemem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodka muffinka z niespodzianką to deser, na który skusi się każdy entuzjasta łakoci. Dżem możemy dodać taki, jaki najbardziej nam smakuje. Prosty, pyszny wypiek pachnący wanilią, cynamonem i kardamonem.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej (domowej roboty)
    2/3 szklanki oleju
    2 jajka
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej (świeżo startej)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki kardamonu
    Słoik ulubionego dżemu (np. śliwkowego)

Muffiny z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz mokre składniki (mleko, esencję i olej) z cukrem i jajkami.
  • 2. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami.
  • 3. Zamieszaj, ale nie rozbijaj na zbyt jednolita masę.
  • 4. Napełniaj foremki: łyżka ciasta, łyżka dżemu, łyżka ciasta.
  • 5. Piecz 30 minut w 160 stopniach, aż wierzch będzie złocisto-brązowy).

    Smacznego!

Porady

Kapelusze muffinek można obtoczyć w roztopionym maśle i obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem, ale ja wolę wersję bez posypki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy