Muffinki pomarańczowo-kakaowe La Marta

0 (0 ocen)

  • 10 min

Muffinki pomarańczowo-kakaowe to bardzo ciekawe połączenie dwóch intensywnych smaków, idealnie współgrających ze sobą, których smak zaskoczy niejednego smakosza wypieków.

  • 10 min

Składniki:

  • maka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżka, cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, mleko 1 szklanka, olej 1/4 szklanki, 2 pomarańcze, aromat pomarańczowy, serek Mascarpone 200g, cukier z prawdziwa wanilią 2 łyżki, kuleczki czekoladowe do posypania

Muffinki pomarańczowo-kakaowe la marta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KROK 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i kakao wymieszać w jednej misce. Mleko , olej, jajko oraz ok 4 krople aromatu wymieszaj dokładnie w drugiej misce. Utrzyj skórkę z pomarańczy na małej tarce i dodaj do miski z "mokrymi" składnikami. KROK 2.Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko razem niedokładnie łyżka, tak aby składniki tylko się połączyły pozostawiając dużo grudek. KROK 3.Otrzymana masę wykładamy do papierowych papilotek o ok. 2/3 ich wysokości i pieczemy 20min w temperaturze 200 stopni. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. KROK 4. Wyłóż serek Mascarpone do miseczki i dodaj cukru z wanilią. Zmiksuj dokładnie. KROK 6. Po wystygnięciu muffinek wyłóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki w dowolny sposób. Na koniec posyp je kuleczkami czekoladowymi i odrobina startej skórki z pomarańczy. SMACZNEGO !

Porady

Jeśli zmieszamy masy bardzo dokładnie, wtedy muffinki staną się twarde i stracą swoja wyjątkowość. Im więcej grudek tym lepiej. Wychodzi ok 15 muffinek. Muffinki sa dosyć ciemne ponieważ osobiście dodaje dużo kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy