Łatwe i szybkie. W sam raz na niezapowiedzianych gości :)
Składniki:
Składniki suche:
• 1 ¾ szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
• 100 g roztopionego masła
• 1 jajko
• ½ szklanki mleka
• 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
• 12 kostek mlecznej czekolady (po jednej do każdej muffinki)
Muffinki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy zgodnie ze sztuką: suche składniki osobno, mokre osobno. Następnie mieszamy razem, szybko i tylko do połączenia składników. Do papilotek włożonych do foremki na muffinki nalewamy ciasto do mniej więcej połowy, wkładamy jedną kostkę czekolady i przykrywamy drugą porcją ciasta. Pieczemy 20-25 min. w temp. 180°C.
Zdobimy zgodnie z upodobaniem (u mnie krem maślany i masa cukrowa).
Komentarze