Muffinki z jagodami oraz muffinki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche mieszamy najpierw w jednej misie, mokre w drugiej. Łączymy suche z mokrymi, mieszając energicznie do połączenia składników. Blachę do wypieku muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, do każdej papilotki wkładamy 2 łyżki masy. Jeśli chcemy robić ciemne kawowo-czekoladowe muffiny, białą masą wykładamy tylko 6 papilotek. Do reszty ciasta dosypujemy 2 łyżki kakao oraz rozpuszczoną w wodzie kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia składników. Do każdej papilotki z masą wkładamy wybrany dodatek: kilka owoców jagód, kilka kandyzowanych skórek lub pestki dyni. Zalewamy znów dwiema łyżkami masy. Na wierzchu układamy kilka prazonych płatków migdałów. Można zrobić również muffiny dwukolorowe: na spód dać jasne ciasto, przełożyć owocami, górę polać ciastem kawowo-czekoladowym. Piec 20-25 min w temp.180'C.
Komentarze