Muffinki z jagodami oraz muffinki cappuccino

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jasne oraz ciemne muffiny z jagodami i cappuccino.Po 6 w każdym kolorze :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI SUCHE::
    - mąki: 330 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek dopieczenia: 1.5 łyżeczki
    SKłADNIKI MOKRE::
    - rozpuszczone masło: 100 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - kawa rozpuszczalna, kakao (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody na muffinki cappuccino): 2 łyżeczki
    WYPEłNIENIE::
    - jagody, kandyzowana skórka pomarańczowa, pestki dyni: 50 gramów
    - prażone płatki migdałów (do ozdoby): 20 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Kawy Jajko

Muffinki z jagodami oraz muffinki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche mieszamy najpierw w jednej misie, mokre w drugiej. Łączymy suche z mokrymi, mieszając energicznie do połączenia składników. Blachę do wypieku muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, do każdej papilotki wkładamy 2 łyżki masy. Jeśli chcemy robić ciemne kawowo-czekoladowe muffiny, białą masą wykładamy tylko 6 papilotek. Do reszty ciasta dosypujemy 2 łyżki kakao oraz rozpuszczoną w wodzie kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia składników. Do każdej papilotki z masą wkładamy wybrany dodatek: kilka owoców jagód, kilka kandyzowanych skórek lub pestki dyni. Zalewamy znów dwiema łyżkami masy. Na wierzchu układamy kilka prazonych płatków migdałów. Można zrobić również muffiny dwukolorowe: na spód dać jasne ciasto, przełożyć owocami, górę polać ciastem kawowo-czekoladowym. Piec 20-25 min w temp.180'C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Kawa rozpuszczalna Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować