Muffinki bardzo czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muffinki są przepyszne, a kolorowy krem sprawia, że wyglądają bardzo oryginalnie!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła,
    125g gorzkiej czekolady,
    3 jajka,
    150g cukru,
    100g mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 margaryna,
    2 budynie śmietankowe,
    650ml mleka,
    3 łyżki cukru,
    dowolny barwnik spożywczy

Muffinki bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać przestudzoną czekoladę z masłem.
  • 3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach (ciasto będzie dosyć gęste).
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 30 minut.
  • 6. Krem:
    500ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Następnie utrzeć z margaryna na gładką masę, dodać barwnik spożywczy.
  • 7. Szprycę wypełniamy kremem i dekorujemy muffinki. Można je dodatkowo udekorować posypką lub startą czekoladą.

Porady

Jeśli chcemy, aby muffinki były bardziej kakaowe możemy dodać do ciasta kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy