Muffinki bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
2.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać przestudzoną czekoladę z masłem.
3.W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach (ciasto będzie dosyć gęste).
4.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
5.Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 30 minut.
6.Krem:
500ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Następnie utrzeć z margaryna na gładką masę, dodać barwnik spożywczy.
7.Szprycę wypełniamy kremem i dekorujemy muffinki. Można je dodatkowo udekorować posypką lub startą czekoladą.
Porady
Jeśli chcemy, aby muffinki były bardziej kakaowe możemy dodać do ciasta kakao.
Komentarze