Morelowe na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Studiuję pielęgniarstwo. Lubię czytaćspacerować z psem. Moją pasją jestteż gotowanie i pieczenie, dlategowolne chwile często spędzamw kuchni, wymyślając nowe dania

  • 35 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    ● 4 szkl. mąki
    ● szkl. cukru pudru
    ● op. cukru waniliowego
    ● kostka margaryny
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka amoniaku
    ● 3 żółtka
    ● jajko
    ● 2-3 łyżki śmietany
    Nadzienie:
    ● 1,5 kg moreli
    ● galaretka morelowa lub brzoskwiniowa
    ● łyżka bułki tartej
    Oraz: cukier puder do posypania
    ● bita śmietana

Morelowe na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka 1. Mąkę, proszek do pieczenia,
    amoniak, cukry i margarynę
    siekamy nożem. Dodajemy jajko,
    żółtka i śmietanę. Szybko
    zagniatamy, dzielimy na pół
  • rozwałkowane ciasto 2. Blachę wykładamy papierem
    do pieczenia. Jedną część ciasta
    rozwałkowujemy i wykładamy
    na blachę.
  • morele 3. Morele myjemy i osuszamy.
    Usu wamy pestki, miąższ kroimy
    w ćwiar tki. Owoce mieszamy
    z suchą galaretką oraz bułką
    tartą. Wykładamy na ciasto.
    Rozwałkowujemy drugą część
    ciasta, przykrywamy owoce.
    Pieczemy w temperaturze ok 200 °C ok. 60 minut. Studzimy.
    Posypujemy cukrem pudrem
    i dekorujemy bitą śmietaną

Porady

Gabrieli Szczepańskiej Ciasto można upiec z innymi owocami, np. truskawkami, jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami lub śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy