Młoda marchewka z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nieco zapomniana klasyka, którą uwielbia cała moja rodzina

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg młodej marchewki
    1 łyżka masła sklarowanego
    sól
    puszka 400 g groszku konserwowego
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier
    kwasek cytrynowy

Młoda marchewka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrałam, opłukałam, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam sklarowane masło, wrzuciłam na nie marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu przez kilka minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
  • Młoda marchewka z groszkiem 2. Zalałam wrzątkiem tak, żeby marchew była tylko przykryta. Dusiłam na wolnym ogniu, aż stała się półmiękka.
  • Młoda marchewka z groszkiem 3. Dodałam groszek razem z zalewą.
  • 4. Mąkę rozrobiłam w niewielkiej ilości zimnej wody, dodałam do rondelka.
    Całość doprawiłam do smaku solą, szczyptą cukru i kwaskiem cytrynowym.
    Gotowałam jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.

Komentarze

Podobne przepisy