MIODOWNIK

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Ciasto które pieczone jest od bardzoo bardzoo dawna w moim domu i pamiętane jest do dziś....

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Forma 38*24
    CIASTO:
    50 dag mąki
    20 dag cukru
    10 dag margaryny
    10 dag miodu
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    0k 10 łyżeczek mleka

    KREM:
    1 margaryna
    20 dag cukru pudru
    1/2 l mleka
    5-6 płaskich łyżek kaszy manny
    2-3 łyżki cukru
    1 jajko
    zapach migdałowy

    POLEWA
    2 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    50 g masła

    dodatkowo:
    kokos

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki i mieszamy, dokładamy margarynę oraz resztęskładników. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej papierem. Każdą część pieczemy ok. 25min. w temp. 170 stopni.
  • 2. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie zostawiamy aż wystygnie. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.
  • 3. POLEWA: Wszystkie składniki wkładam do garnka i zagotowuję. Taką polewą smaruję miodownik i posypuję kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy