Mini serniczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Maleńka wersja sernika na zimno;) Doskonałe rozwiązane, bez krojenia i obawy że coś nie wyjdzie.tutaj w dwóch wersjach podania.

  • 10 min

Składniki:

  • Woda gorąca - 1/2 szklanki
    syrop malinowy - 3 łyżki (możecie dodać więcej)
    żelatyna -1 łyżka (do zrobienia galaretki)
    żelatyna 3 łyżeczki ( do serków)
    serek homogenizowany waniliowy - 3 sztuki ( po 140 gram)
    Czekolada(może być nadziewana) - 1/3
    biszkopty okrągłe - kilka sztuk

Mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącej wody wlewamy 3 łyżki syropu malinowego, a następnie mieszamy. Po chwili dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, Żelatyna musi się rozpuścić. Przelać do kokilek ( lub szkła) ostudzić, wsadzić do lodówki . Wyciągamy gdy galaretka stężeje. Serki homogenizowane przekładamy do miski wsypujemy (na jeden serek 1 łyżeczka żelatyny) i całość ubijamy mikserem (około 3 minuty). Przekładamy do kokilek lub szkła. Jeśli robimy w kokilkach, to na wierzch kładziemy biszkopty- wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.W szkle - kruszymy biszkopty i na nie pokrojoną drobno czekoladą. Wyciągamy serniczki z kokilek maczając spód we wrzątku około minuty. Talerz przykładamy na wierzch kokilek,odwracamy do góry dnem i serniczki znajdują się na talerzu. "siekamy" dobrze schłodzoną czekoladę w drobne wiórki i obsypujemy boki czekolada. Podajemy.

Porady

Możecie także wybrać dowolną galaretkę i rozpuścić w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy