Mini pączki straciatella

0 (0 ocen)

Malutkie "niby pączki" na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem czekolady. Coś dla wielbicieli małych słodkości.

Składniki:

  • Składniki na ok. 35 sztuk:

    2½ szklanki* mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    280 g serka homogenizowanego straciatella
    8 kostek gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    olej do głębokiego smażenia
    polewa czekoladowa

    * jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Mini pączki straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać resztę składników, serek i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm. Powykrawać z niego kieliszkiem małe kółka. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Usmażone i wystudzone pączki udekorować polewą czekoladową.

Porady

Jeśli nie chcemy wałkować ciasta, możemy odrywać małe kawałki i w rękach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy