Mini babeczki z wiśniową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodaję cukier, sól i masło. Następnie siekamy masło z mąką na małe kawałeczki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę śmietany.Wyrobione ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Po wyjęciu wyklejany wysmarowane tłuszczem formy mini babeczek i pieczemy w 190st C na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi ok 60 mini babeczek.
2.Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie w celu uniknięcia grudek. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
3.Miedzy czasie rozpuszczamy galaretkę w 300 ml wody, wylewamy do płaskiego naczynia i czekamy aż stężeje, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wystudzony krem ucieramy razem z miękkim masłem. Na wystudzone spody babeczek układamy wiśnie i za pomocą rękawa cukierniczego formujemy "piramidę". Dekoracja jest dobrowolna wg własnego uznania. Na moich mini babeczkach króluje tarta czekolada i galaretka rubinowa.
Komentarze