Mini babeczki

0 (0 ocen)

Mała słodycz, a cieszy.

Składniki:

  • 2 szkl mąki, 1/2 szkl cukru, 1 łyż proszku do pieczenia, 1/2 szkl oleju, 1 kg jabłek, 1 galaretka (np. cytrynowa, brzoskwiniowa), 1 gorzka czekolada, wiórki kokosowe

Mini babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanie składników 1. W misce zmieszać 1 szklankę mąki, z proszkiem i cukrem, a następnie wlać olej, wbić jaja i wszystko dobrze wymieszać łyżką. Dodać pozostałą mąkę i dobrze wyrobić.
  • Wylepianie foremek 2. Wyrobione ciasto dzielić na porcje i wylepiać foremki. Nie trzeba ich smarować tłuszczem. Piec 10 min. w temp. 180ºC.
  • Napełnianie masą 3. Obrane jabłka bez gniazd pokroić na kawałki, wrzucić do niewielkiego rondelka, zalać 1/4 szkl wody i dusić na średnim ogniu. Gdy będą miękkie, zestawić z ognia, zmiksować, następnie wsypać suchą galaretkę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masą napełniać babeczki. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • Gotowe mini babeczki 4. Do malutkiego rondelka wlać 1/4 szkl wody i wrzucić kawałki czekolady. Rondelek postawić na małym ogniu i intensywnie mieszać czekoladę drewnianą łyżką, by się nie przypaliła. Gdy polewa będzie jednolita, odstawić. Polewę rozprowadzać małą łyżeczką na babeczkach, a następnie zanurzać ich czekoladowa stronę w wiórkach.

Porady

Jeśli ktoś chce zaoszczędzić na czasie, można upiec babeczki w większych foremkach. Wtedy wykończenie ich zajmie mniej czasu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy