Miesny przysmak

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo pyszna potrawa, jedna z moich ulubionych ;) Dostalam ja od przyjaciolki ;)

  • 50 min

Składniki:

  • 2-3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    duzy por
    2-3 zabki czosnku
    5-6 ogorkow
    4-5 pomidorow
    mala smietana 12-proc.
    lyzka maki
    sol
    pieprz
    curry
    oliwa
    natka pietruszki

    PULPETY:
    1 kg mielonego miesa
    kajzerka
    duza cebula
    jajko
    sol
    pieprz
    maka do obtoczenia

Miesny przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Warzywa umyj i obierz. Z ogorkow wydraz pestki. Pora pokroj w polplasterki, a pozostale warzywa w kostke, czosnej siekaj. Podsmaz na rozgrzanej oliwie, dodaj wode oraz lekko posol. Dusimy okolo 10 minut

    2 Mieso wyrob z namoczona i odcisnieta bulka, jajkiem i starta cebula. Dopraw do smaku i sformuj pulpety. Obtocz w mace, dodaj do warzyw i dusimy okolo 10 minut.

    3 Pod koniec posol, dodaj obrane pomidory. Przypraw curry i pieprzem. Sos zabiel smietana i mieszaj. Gotowe danie posyp posiekana natka pietruszki.
    4 Pulpety w sosie mozna podac z ryzem, kasza, kluskmi kladzionymi lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy