Mięsny cupcake :)

0 (0 ocen)

W nawiązaniu do konkursu Delecty postanowiłam zrobić babeczki z mięsa i ziemniaczanego puree:)

Składniki:

  • - 600 g mięsa mielonego
    - pół papryki czerwonej
    - pół papryki żółtej
    - 1 duża cebula
    - pół pęczka pietruszki
    - 2 ząbki czosnku
    - sól., pieprz
    - 1/4 łyżeczki estragonu
    - 1/4 łyżeczki tymianku
    - szczypta suszonej chili
    - 1 bułka zwykła namoczona lub bułka tarta
    - olej do smażenia

    Puree ziemniaczane:
    - 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    - 100 ml mleka
    - kawałeczek masła
    - 1 łyżeczka gałki muszkotałowej
    - sól, pieprz

Mięsny cupcake :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i papryki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na gorącym oleju, studzimy i dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Pietruszkę kroimy drobno i też dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmoczoną zwykłą bułkę lub bułkę tartą, formujemy kulki wielkości małej piłeczki do tenisa i wkładamy do formy do mufinów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na mniej więcej 30 min.
    W tym czasie robimy puree mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Na koniec , kiedy wyjmiemy mufiny dekorujemy je puree ziemniaczanym.
    Przepis na 12 mięsnych babeczek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy