Mięsne muffiny z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jedno jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zagniatamy razem.
Z mięsa formujemy 6 kul, każdą spłaszczamy na płaski placek. Przekładamy do foremek do mufinek, tak aby mięso oblepiało całą foremkę, a po środku było wgłębienie. W te wgłębienie wbijamy jajko.
Gdy mamy już zrobione 6 muffinek, to wierzch posypujemy solą i pieprzem.
Przekładamy na wiekszą formę, nakrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200st.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i ściągamy folię, ale zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekujemy chwilę, aż potrawa wystygnie, aby można było wyciągnąć ją z foremek.
Komentarze