Maślankowe ciasto z morelami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne, puszyste i wilgotne owocowe ciasto.

  • 15 min

Składniki:

  • BLACHA 24 X 24

    2 i 2/3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    2 szkl maślanki
    6 jaj
    1 szkl oleju
    3 łyżki kakao
    7 łyżeczek proszku do pieczenia
    około 10 moreli
    płatki migdałowe do posypania

Maślankowe ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę.
  • 2. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i chwilę mieszamy, tylko do połączenia się składników. do 1/3 ciasta wsypujemy kakao i mieszamy.
  • 3. Do formy wyłożonej papierem przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy umyte i wypestkowane morele - skórką do dołu. Posypujemy migdałami.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Nie układaj owoców zbyt gęsto, w przeciwnym razie spłyną na spód ciasta tak jak u mnie ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy