Marynowany pstrąg przekładany szpinakiem i bazylią

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny aromatyczny pstrąg przekładany liśćmi szpinaku i bazylii. Smażony na masełku , podany z nitkami chilli.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 garść liście szpinaku
    5 listków bazylii świeżej
    1 szt pstrąg patroszony
    cytryna
    pieprz cytrynowy
    pieprz czarny kulki 3 szt
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżeczki oliwy

Marynowany pstrąg przekładany szpinakiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżego pstrąga myjemy patroszymy . Usuwamy łuski.
  • Marynowany pstrąg przekłądany szpinakiem i bazylią 2. Do miski wlewamy ok 1/2 litra wody , dodajemy sól morską do smaku , 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 żabki czosnku przecięte na pół, kilka plasterków cytryny. Do marynaty wkładamy pstrąga i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Marynowany pstrąg przekłądany szpinakiem i bazylią 3. Na drugi dzień osuszamy pstrąga i filetujemy. Każdy płat przycinamy aby był równy prostokąt. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Jeden płat kładziemy skórą do dołu i układamy na nim listki szpinaku świeżego i kilka listków bazylii . Nakrywamy drugim płatem ,skórą do góry.
  • 4. Smażymy przekładańca na masełku z odrobina oliwy. Podajemy przeciętego na 2 części ozdobionego nitkami chilli i pokrojonymi listkami bazylii i szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy