Małże na czarnym spaghetti

0 (0 ocen)

Małże w białym winie na czarnym spaghetti

Składniki:

  • małże 500 g
    makaron spaghetti 250 g czarne spaghetti
    suszone pomidory 7 szt
    czosnek 3 ząbki
    imbir
    wino białe wytrawne 100 ml
    masło 40 g
    cebula
    mała cukinia
    kolendra lub mięta
    cytryna
    curry
    oliwa
    pieprz

Małże na czarnym spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do warzyw dodać wino i masło, doprowadzić do wrzenia i wrzucić małże. 1. Małże opłukać pod bieżącą wodą. Makaron ugotować al dente.
    Czosnek i imbir, obrać i posiekać w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Cebulę obrać i wraz z cukinią pokroić w półplasterki.
    W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir i cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pomidory i cukinię, doprawić pieprzem i curry. Przesmażyć razem około 5 minut. Do warzyw dodać wino i masło, doprowadzić do wrzenia i wrzucić małże. Przykryć pokrywką i gotować 5 minut, aż otworzą się małże od czasu do czasu potrząsając wokiem. Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę. Wymieszać. Wyłożyć na czarne spaghetti skropić cytryną i odrobiną oliwy.

Komentarze

Podobne przepisy