To rodzaj ciasta, które powstaje błyskawicznie, ale tez szybko znika z talerza:). Maliny możemy zastąpić w nim innymi sezonowymi owocami. Polecam do mleka lub popołudniowej kawy!
Składniki:
Blaszka 25x30 cm
Składniki:
• 3 szklanki mąki tortowej,
• 3 duże jajka,
• 1 szklanka jogurtu naturalnego,
• 1,5 szklanki cukru,
• 0,5 szklanki oleju,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2,5 szklanki malin,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
• cukier puder do posypania ciasta
Malinowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.
2.Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki, olej oraz jogurt. Całość miksujemy do połączenia składników.
3.Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.
4.Maliny oprószamy mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze