Malinowy jogurtowiec

0 (0 ocen)

To rodzaj ciasta, które powstaje błyskawicznie, ale tez szybko znika z talerza:). Maliny możemy zastąpić w nim innymi sezonowymi owocami. Polecam do mleka lub popołudniowej kawy!

Składniki:

  • Blaszka 25x30 cm
    Składniki:
    • 3 szklanki mąki tortowej,
    • 3 duże jajka,
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2,5 szklanki malin,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
    • cukier puder do posypania ciasta

Malinowy jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka przed ubiciem 1. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie pozostałych składników do ciasta 2. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki, olej oraz jogurt. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • wyłożone ciasto 3. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.
  • przed pieczeniem 4. Maliny oprószamy mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy