W smaku jest jak puszysty sernik, jednak upieczony jest z jogurtów więc dlatego to jogurtowiec :) Zrobiłam go w wersji z marcepanem ale doskonale sprawdzą się orzechy czy też owoce :) polecam
Składniki:
5 - 6 jaj w zależności od ich wielkości
1/2 szklanki (ok.125 g) cukru drobnego kryształu do wersji z marcepanem do innych dać więcej
łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego z torebki
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g każdy
2 jogurty typu greckiego po 400 ml.
ok. 100 g małych okrągłych biszkopcików do wyłożenia formy
100 g czekolady + 4 łyżki mleka na polewę
200 g masy marcepanowej
cukier puder
ew. jeśli mamy to frużelina z wiśni do polania
1.Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać małym strumieniem olej, później po łyżce suchego budyniu, zaraz po tym jogurty, dokładnie zmiksować na najmniejszych obrotach.
Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać tym razem ręcznie za pomocą łyżki.
Dno formy do pieczenia (u mnie duża tortownica śr. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na to poukładać ściśle biszkopciki.
Wylać na to ciasto i stawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni bez termoobiegu, piec 50 minut po czym wyłączyć grzanie zostawiając ciasto w środku na 30 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki i jeszcze pozostawić ciasto w środku na 20 minut.
Po wyjęciu pozwolić mu spokojnie ostygnąć.
Z masy marcepanowej na podsypanym cukrem pudrem blacie zrobić dość cienkie ruloniki, pokroić je nożem na małe części, obtoczyć jeszcze w cukrze aby wyglądem przypominały kamyki.
Czekoladę połamać, wrzucić do gorącego mleka i dokładnie rozprowadzić, polać wierzch ciasta, na to umieścić nasze marcepanowe kamyki.
W zasadzie ciasto jest już gotowe ale dla lepszego efektu możemy go jeszcze po wierzchu posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami.
Komentarze