Makrele pieczone w maśle migdałowym

0 (0 ocen)

Dzięki płatkom migdałów ryba zyskuje chrupiącą skórkę i pyszny smak.

Składniki:

  • 2 świeże makrele
    sok 1/2 cytryny
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu
    5 dag masła
    5 dag płatków migdałowych
    2 gałązki koperku

Makrele pieczone w maśle migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie makreli 1. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Makrelę z każdej strony skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Każdą tuszkę posypać od środka estragonem i włożyć gałązki koperku. Brzegi ryby spiąć wykałaczkami.
  • Gotowa potrawa 2. Masło rozpuścić na patelni, dodać migdały. Po około minucie położyć na patelnię ryby. Smażyć powoli, tak by masło nie zbrązowiało ok 4 min z każdej strony. Po podsmażeniu włożyć ryby wraz z masłem i migdałami do żaroodpornego naczynia i piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Smacznego!

Porady

Zamiast makreli można użyć pstrągi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy