Makowe lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Ciasto wystudzić i pokroić wzdłuż dłuższego boku na 8 – 9 równych pasków a następnie w poprzek na 5. Powstałe prostokąciki delikatnie zanurzać w jeszcze ciepłej polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła.
2.Polewa czekoladowo - kawowa:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
Komentarze