Makowe lamingtony

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyyyyyyszneeee:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 30 - 40 lamingtonów
    Ciasto pieczone w blaszce z wyposażenia piekarnika
    Ciasto makowe:
    250g maku
    250g cukru pudru
    6 jajek
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Cukier waniliowy

    Polewa czekoladowo - kawowa:
    200g margaryny
    7 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy
    Kokos do obsypania

Makowe lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Ciasto wystudzić i pokroić wzdłuż dłuższego boku na 8 – 9 równych pasków a następnie w poprzek na 5. Powstałe prostokąciki delikatnie zanurzać w jeszcze ciepłej polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła.
  • 2. Polewa czekoladowo - kawowa:
    Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy