Makowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 60 min

To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które możecie zrobić zarówno z pucharkach, kieliszkach, jak i w formie do wyjęcia i położenia na talerzu. Bez pieczenia, bez wysiłku :) Smacznego!

  • 60 min

Składniki:

  • składniki:

    500 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki żelatyny spożywczej
    2 łyżki letniej wody
    2 łyżki cukru
    3 łyżki maku

Makowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Śmietankę zagotować w garnuszku, wsypać cukier, mak i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Potem dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i przestudzić. Następnie włożyć do lodówki, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy to nastąpi wyciągnąć je z lodówki, foremek i przełożyć na talerz maczając wcześniej foremki w ciepłej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy