"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem.....
dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto.....
obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki.....
zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton
błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka....
tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką....
do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta..
piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto..
wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić
śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno......
szprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami
Komentarze