"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową...

0 (0 ocen)

ciasto jest przepyszne i warte polecenia.......SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • 4 sztuki jajka,
    1/2 szklanki cukier,
    200 gram masa makowa,
    1/2 kostki masło lub margaryna,
    2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    8 sztuk jabłka,
    1 łyżeczka kardamon,
    2 łyżki cukier,
    4 saszetki błonnik Jeliton,
    250 ml śmietana kremówka,
    2 łyżki cukier puder,
    1/2 szklanki sok z buraków,
    1 łyżeczka żelatyna,
    - ile potrzeba owoce kandyzowane

"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania ciasta 1. masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem.....

    dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto.....

    obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki.....

    zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton

    błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka....

    tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką....

    do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta..

    piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto..

    wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić

    śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno......
    szprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy