Makaron z mięsem i kiełkami

0 (0 ocen)

Szybki i sycący posiłek dla wielbicieli kiełków

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej pieprzem
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 słoik kiełków
    1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
    300 g makaronu

Makaron z mięsem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso mielone i smażyć ciągle mieszając aż mięso straci różowy kolor. W między czasie ugotować makaron.

    Dodać paprykę słodką i ostrą, dodać soli i pieprzu świeżo mielonego. Zamieszać. Zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut.

    Dodać odsączone z zalewy kiełki (zalewę zachować, może się przydać do podlania). Wymieszać z mięsem. Dusić chwilę razem.

    Wrzucić ugotowany (nie należy przelewać zimną wodą) makaron, zamieszać. Chwilę dusić razem. Jeśli potrawa jest zbyt sucha, podlać odrobiną zalewy z kiełków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy