Makaron z groszkiem i szynką

0 (0 ocen)

Proste, łatwe i szybkie danie – ten makaron pasuje do tej kategorii, do tego jeszcze wychodzi zawsze pysznie :)

Składniki:


  • 1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy
    200 g szynki konserwowej
    300 g mrożonego groszku
    300 g makaronu
    60 ml śmietany 30%
    sól morska
    pieprz biały
    szczypta gałki muszkatołowej
    duża szczypta ziół prowansalskich

Makaron z groszkiem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, wlać oliwę i zeszklić.

    Szynkę pokroić w kosteczkę (można najpierw w plastry). Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć, dodać szynkę.

    Groszek wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić i wrzucić do rondla. W międzyczasie ugotować makaron al dente.

    Do rondla wlać śmietankę, doprawić całość solą, pieprzem, gałką i ziołami. Dusić razem 2 minuty. Wsypać odcedzony makaron (dodałam jeszcze 4 łyżki wody z gotowania się makaronu) i wymieszać.

    Porcje makaronu nakładać na talerze i od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy