Zostałam nią zaskoczona przez sympatycznego Włocha
30 min
Składniki:
400 gram makaronu penne pełnoziarnistego, 1 do 2 słoiczków pesto ( czerwone lub zielone). Pesto zielone to bazylia i czosnek a czerowne to suszone pomidory. 1 listek bazyliii do ozdoby. Olej, sól.
Makaron pesto ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na makaron, wsypujemy do niej sól i troszkę oleju aby makaron się nie przyklejał do garnka. Gdy woda zaczyna się gotować wsypujemy makaron, zmniejszamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Gdy uznamy, że makaron jest już gotowy wyłączamy gaz, odcedzamy i wykładamy na talerz. Dodajemy ok 3 łyżek pesto w zależności od upodobań i mieszamy tak aby składniki dobrze się razem wymieszaly. Na koniec dodajemy liść bazyliii i podajemy do stołu.
Porady
Pesto można ze sobą łączyć 2 smaki też są bardzo dobre łącznie. Można również dodać startego parmezanu po zamieszaniu makaronu z pesto.
Komentarze