Makaron Boscaiola

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z pysznym sosem na bazie śmietany z pieczarkami i wędzonym boczkim pancetta lub salami.Tym razem przyrządziłam go właśnie z salami - pychota!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron kolanka: 400 gramów
    - salami lub boczek pancetta: 200 gramów
    - śmietana 18%: 350 mililitrów
    - pieczarki: 200 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - parmezan tarty: 150 gramów
    - ser kozi: 100 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól i pieprz: 2 szczypty

Makaron boscaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według zaleceń producenta al dente.
  • Kiełbasa salami 2. Salami lub boczek pancetta pokroić na ciękie plasterki.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.Czosnek oczyścić i pokroić w plasterki też.
  • 3. Na patelni rozpuscić masło,dodać oliwę,wyłożyć pokrojone salami i przesmażyć 5min,ciągle mieszając.Dodać pieczarki i czosnek - smażyc jeszcze 5min.Dodac śmietanę i energicznie mieszając(by nie powstały grudki) doprowadzić do wrzenia,doprawić solą i pieprzem - dusić całosc pod przykryciem ok.7min,czas od czasu mieszając.Dodać starty parmezan i dusić jeszcze ok.4min.,aż rozpuści się.
  • 4. Makaron przecedzić,dodać sos i dokładnie wymieszać.Podawać porcje posypane kawałkami koziego sera(lub innego,według walorów smakowych).
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy