Lubawska karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy octem i oliwą. cebulę kroimy w plasterki. Połowę układamy na dole miski na to kładziemy mięsko. Na wierzchu układamy drugą połowę cebuli i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na gorącej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego ( możecie zrobić to z cebulą lub ją wyrzucić) . Cały wierzch karkówki i boki smarujemy ulubioną musztardą, na to kładziemy warstwę majonezu, oprószamy solą i pieprzem - tylko nie za dużo żeby nie przesadzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem ) i pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 min w zamkniętym piekarniku.
Komentarze