Lubawska karkówka

0 (0 ocen)

Przepis na tę karkówkę wymyśliłam na szybko ze składników, które miałam pod ręką. Wyszła bardzo soczysta i delikatna.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    - 1 duża cebula
    - 2 łyżki octu
    - 2 łyżki oliwy
    - musztarda
    - majonez
    - sól, pieprz do smaku

Lubawska karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy octem i oliwą. cebulę kroimy w plasterki. Połowę układamy na dole miski na to kładziemy mięsko. Na wierzchu układamy drugą połowę cebuli i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na gorącej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego ( możecie zrobić to z cebulą lub ją wyrzucić) . Cały wierzch karkówki i boki smarujemy ulubioną musztardą, na to kładziemy warstwę majonezu, oprószamy solą i pieprzem - tylko nie za dużo żeby nie przesadzić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem ) i pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 min w zamkniętym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy