Łosoś z sosem kaparowym i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś w sosie kaparowym to jedno z moich ulubionych dań. Często ten sosik modyfikuję i zawsze wychodzi cudowny:-)

  • 30 min

Składniki:

  • filet z łososia - 250 g
    1 spora cebula
    0,5 łyżki oleju
    50 g sera lazur
    1/2 szklanki białego wina
    10 łyżeczek kaparów plus dwie łyżeczki zalewy
    rozmaryn suszony, sól morska, pieprz, papryka ostra
    200 g śmietany 30%

Łosoś z sosem kaparowym i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu, zawinąć folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Cebulę posiekać drobno, wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem i dusić na małym ogniu, dodać kapary z dwoma łyżeczkami zalewy. Gotować kilka minut, dodać wino i pokruszony ser. Gdy wino odparuje, dodać odrobinę soli, pieprzu i paprykę. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zredukować sos, aż zgęstnieje. Polać rybę lub podać obok. Najbardziej smakuje nam takie danie z ryżem:-)

Komentarze

Podobne przepisy