Lody rabarbarowo - truskawkowe

0 (0 ocen)

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Postanowiłam na deser zrobić lody z rabarbarem. Domownicy byli zadowoleni.

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego
    100 g rabarbaru
    100 g truskawek
    cukier waniliowy
    1/2 cytryny
    5 łyżek cukru

Lody rabarbarowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawki z rabarbarem 1. Rabarbar obrać i pokroić razem z truskawkami, dodać łyżkę wody i dwie łyżki cukru i rozgotować.
  • Karmel 2. Trzy łyżki cukru wsypać do rondla z grubym dnem i rozpuścić na jasny karmel.
  • Jogurt 3. Do jogurtu dodać skórkę otartą z połowy cytryny.
  • Z karmelem 4. Sok z połowy cytryny i cukier waniliowy dodać do rabarbaru i połączyć z karmelem, odstawić do schłodzenia.
  • Masa na lody 5. Dodać jogurt i wymieszać.
  • W maszynie 6. Wlać masę do włączonej maszyny i mieszać 20 - 30 minut.
  • Lody 7. Masę można wlać do pojemnika ( jeśli nie mamy maszyny) i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W czasie mrożenia parę razy zamieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy