Lekkie zapiekane jabłka z otrębową kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gorące, aromatyczne jabłuszka z żurawiną i migdałami, posypane lekką otrębową kruszonką z pewnością rozgrzeją każdego w te chłodne dni...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DO JABłEK:
    - jabłka średnie: 3 sztuki
    - żurawina suszona: 2 łyżki
    - płatki migdalów: 2 łyżki
    - płatki owsiane: 2 łyżki
    - miód wielokwiatowy: 2 łyżki
    - cynamon w proszku: 1 łyżeczka
    - Imbir zmielony: 2 szczypty
    - gałki muszkatołowej: 2 szczypty
    KRUSZONKA:
    - otręby pszenne lub żytnie: 3 łyżki
    - mąka pełoziarnista: 2 łyżki
    - cukier trzcionowy: 1 łyżeczka
    - masło (zimne): 15 gramów

Lekkie zapiekane jabłka z otrębową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na początku przygotowujemy kruszonkę
    ucieramy dokładnie ( najlepiej ręcznie) wszystkie składniki ze sobą i robimy kulkę, zawijamy ją w folie i wkładamy do zamrażarki
  • 2. w czasie gdy kruszonka sie chłodzi obieramy jabłka, wydrążamy pestki i kroimy w plasterki.
  • 3. do tak przygotowanych jabłek dodajemy żurawinę, migdały, płatki owsiane, miód i przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyciągamy kruszonke i kruszymy na całej powierzchni
  • 4. wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 30 min ( do czasu aż jabłka będą miękkie a kruszonka pięknie zarumieniona) i gotowe :)
  • 5. smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy