Lekki torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny na upały, niskokaloryczny

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1 kisiel cytrynowy
    3 łyzki mąki
    1 szkl.cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    75dag truskawek- mogą być mrożone
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru (ewent. słodzik)

    Polewa:
    po 2 łyżki: cukru,wody, kakao i margaryny.

Lekki torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, że sztywną pianą delikatnie wymieszać żółtka, dodać przesianą mąkę z kisielem i proszkiem. Delikatnie wymieszać (nie miksować) Piec 35 min w 180 stopniach.

    Truskawki i cukier zmiksować, dodać rozpuszconą w odrobinie wody żelatynę.

    Wystudzony biszkopt przekroić, przełożyć masą, udekorować masą wierzch i boki.
    Zrobić polewę: wszystkie składniki podgrzewać, nie gotować i polać torcik.
    Schłodzić.

Porady

Polewy nie wolno gotować, można użyc polewy gotowej. Torcik podawać po zatygnięciu masy. Idealny dla dbających o linię

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy