Lekki mus miętowy z nutą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki orzeźwiający mus miętowo-jabłkowy.

  • 60 min

Składniki:

  • mus miętowy:
    200 ml śmietana kremowa 36%
    1 łyżka cukier puder
    1 łyżka żelatyny
    50 ml likieru miętowego lub syropu miętowego
    200 ml jogurtu bałkańskiego

    sos czekoladowy:
    2-3 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka ciemnego kakao

    Karmel cytrynowy:
    2 łyżki cukru
    starta skórka z połowy cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny

    łyżka jogurtu bałkańskiego

Lekki mus miętowy z nutą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i jogurtem. Dodajemy likier miętowy i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy..
  • 2. Masło, cukier puder i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Trochę studzimy. Następnie delikatnie mieszamy z musem miętowym. Ja mieszam niedokładnie by została dwukolorowa masa.
  • 3. Jogurtem wedle uznania zdobimy wierzch deseru. Cukier, sok z cytryny i skórkę topimy na karmel. Zdobimy nim wierzch deseru.

Porady

Zamiast żelatyny możemy użyć galaretki miętowo-jabłkowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy