Łazanki zapiekane z łososiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo "łatwa"zapiekanka z makaronem, wędzonym łososiem,orzechami włoskimi i mozzarellą. Moja specjalność,wymyślona, gdy brakowało mi czasu na pracochłonny obiad. Smak nie do opisania!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron łazanki: 300 gramów
    - łosoś wędzony (w plastrach): 100 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - mozzarella: 100 gramów
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta
    - oliwa (lub olej): 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki

Łazanki zapiekane z łososiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łazanki ugotować w osolonej wodzie al dente (5 minut). Orzechy włoskie posiekać.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Zeszlić na oliwie.
  • łosoś norweski plastry 3. Łososia pokroić w paski.Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowane łazanki,łososia,cebulę z czosnkiem,orzechy,posypać solą,pieprzem,lekko wymieszać.Na wierzchu ułożyć mozzarellę. Ponownie posypać orzechami. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.
    Uwaga: Polecam też dodatek sera pleśniowego wymieszanego z kilkoma łyżkami śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy