Łazanki zapiekane z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łazanki ugotować w osolonej wodzie al dente (5 minut). Pieczarku umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Pomidorki cherry umyć,pokroić w plasterki.
2.Cebulę obrać, posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki, sól i pieprz,podsmażyć (4 minuty).Przełożyć do garnka, dodać pomidory ( z puszki), kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, dusić 15 minut na małym ogniu.
3.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego olejem) przełożyć łazanki, pieczarki z kiełbasą i cebulą, ser feta, pomidorki cherry,nastepnie wszystko posypać tartym serem cheddar, przykryć folią aluminiową,zapiekać 15 minut. Posypać natką pietruszki. Można posypać marynowanymi ziarenkami pieprzu.
Uwaga:zapiekankę bardzo łatwo podzielisz na porcje,nie rozsypuje się,na talerzu wygląda bardzo apetycznie.
Komentarze