„łakotki” z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie:
1. Miękkie masło ucierać z cukrem na puch, potem dodajć żółtka, mąkę, proszek i wszystko połączyć. Przełożyć na folię przezroczystą i schować do zamrażarki na kilka godzin.
2. Wyjąć ciasto podzielić na 4 kawałki, nieużywane chować do lodówki, a jeden delikatnie ogrzać w dłoniach.
3. Ułożyć między foliami lub papierem do pieczenia i rozwałkować na placek 3-4 mm .grubości.
4. Wyciąć kółka a w środku dziurki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i posmarować jajkiem.
5. Posypać ciastka cukrem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec 8-9 minut aż się zezłocą. Początkowo są miękkie, po chwili robią się stabilne i kruchutkie.
Komentarze