„Łakotki” z cukrem

0 (0 ocen)

Smakują jak prawdziwe Łakotki i są banalnie proste do wykonania.

Składniki:


  • Składniki:

    - 130 g masła miękkiego
    - 100 g cukru drobnego
    - 2 żółtka + 1 jajko do smarowania
    - 250 g mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - gruby cukier do posypania „Łakotek”

„łakotki” z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    1. Miękkie masło ucierać z cukrem na puch, potem dodajć żółtka, mąkę, proszek i wszystko połączyć. Przełożyć na folię przezroczystą i schować do zamrażarki na kilka godzin.
    2. Wyjąć ciasto podzielić na 4 kawałki, nieużywane chować do lodówki, a jeden delikatnie ogrzać w dłoniach.
    3. Ułożyć między foliami lub papierem do pieczenia i rozwałkować na placek 3-4 mm .grubości.
    4. Wyciąć kółka a w środku dziurki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i posmarować jajkiem.
    5. Posypać ciastka cukrem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec 8-9 minut aż się zezłocą. Początkowo są miękkie, po chwili robią się stabilne i kruchutkie.

Komentarze

Podobne przepisy