Kwiaty cukinii w tempurze

0 (0 ocen)

bardzo efektowna przekąska

Składniki:

  • kwiaty cukinii ( u mnie 7 sztuk)
    kulka mozzarelli (nie zużyjemy całej)
    tempura:
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    szczypta soli
    zimna woda gazowana
    + olej do smażenia

Kwiaty cukinii w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.
  • 2. Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.
  • 3. Przygotować tempurę: wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
  • 4. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok) rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony.
  • 5. Usmażone kwiaty cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Smażone kwiaty cukinii są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy