Kwiaty cukinii w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.
2.Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.
3.Przygotować tempurę: wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
4.W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok) rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony.
5.Usmażone kwiaty cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażone kwiaty cukinii są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego!
Komentarze