Kurczak z fasolą w białym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Doskonały pomysł na tanie i wysokobiałkowe danie z kurczaka.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę): 2 sztuki
    - żółta cebula (drobno posiekane): 2 sztuki
    - łodyga selera naciowego (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - ząbek czosnku (drobno posiekane): 2 sztuki
    - białe wytrawne wino: 250 mililitrów
    - suszona biała fasola: 200 gramów
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - estragon: 1 łyżeczka
    - tymianek: 2 łyżeczki
    - biały pieprz: 1 łyżeczka
    - oliwa: 4 łyżki

Kurczak z fasolą w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy przez około godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania solimy.
  • 2. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka na rumiano przez 3 - 4 minuty. Następnie dodajemy cebulę, seler, czosnek i przyprawy i podsmażamy przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy winem i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 3. Na koniec dodajemy fasolę i całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub białym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy