Kurczak w porach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bliscy uwielbiają moją kuchnię, dlatego gotuję z przyjemnością.

Składniki:

  • ● 70 dag filetów z kurczaka
    ● 2 duże pory
    ● 30 dag żółtego sera
    ● 2 kg ziemniaków
    ● sól, pieprz
    ● tymianek
    ● olej

Kurczak w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory przekrawamy wzdłuż
    i kroimy w cienkie półplasterki.
    Solimy. Filety oprószamy
    solą i pieprzem. Ser ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Na dno naczynia żaroodpornego
    wsypujemy pora.
    Układamy filety. Posypujemy
    serem. Pieczemy ok. 40
    minut w ok. 200 °C.
  • 3. Ziemniaki gotujemy
    w mundurkach. Studzimy.
    Przekrawamy wzdłuż i smażymy
    na rozgrzanym oleju
    z obu stron na rumiano.
    Oprószamy pieprzem i ziołami.
    Podajemy do kurczaka
    z surówką z marchewki.

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy