Kurczak w musli w sosie żurawinowym

0 (0 ocen)

To propozycja dla osób, którym znudził się standardowy kotlet drobiowy.

Składniki:

  • Składniki:
    - Podwójna pierś z kurczaka,
    - ¾-1 szklanka musli,
    - Garść siekanych orzechów włoskich,
    - 1 duże jajko,
    - Mąka do panierki,
    - Sól, pieprz,
    - Olej do smażenia,
    - 10 dag suszonej żurawiny,
    - 0,5 literatki czerwonego wina,
    - 1 łyżka miody,
    - Szczypta cynamonu,
    - 0,5 szklanki wody

Kurczak w musli w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
    Tak przygotowany filet obtaczamy w mące, jajku oraz musli pomieszanym z orzechami.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy do zrumienienia z obu stron.

    Gotowe podajemy polane sosem żurawinowym.
  • 2. Sos:
    Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie by nasze owoce napęczniały. . Gotujemy do momentu odparowania wody. Całość podlewamy winem. Dokładamy miód i cynamon. Chwilkę razem gotujemy. Sos zdejmujemy z ognia i delikatnie miksujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy