Kurabiedes

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Małe co nieco na powianie dla Mikołaja.

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 1 kilogram
    - cukier wanikiowy: 2 opakowania
    - żółtka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 opakowanie
    - koniak: 150 mililitrów
    - cukier puder: 400 gramów
    - migdały posiekane: 500 gramów
    - mąka: 2 kilogramy
    - woda różana: 200 mililitrów

Kurabiedes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy
  • 2. Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Porcjujemy ją na dowolny kształt, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160oC piekarniku przez ok. 20 min.
  • 4. Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy