100 g włoskich orzechów
100 g kremowego serka
100 g majonezu
natka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
cebula
500 g mielonego mięsa z indyka
jajko
150 g suszonych śliwek
bułka tarta
olej do smażenia
sól ,pieprz
Kulki z orzechowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyłem w piekarniku , ostudziłem , zmiksowałem razem z serkiem , majonezem , posiekaną natką , sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki.
Cebulę drobno posiekałem i zeszkliłem na oleju. Wystudzoną dodałem do mięsa zmieszanego z jajkiem , solą , pieprzem i tartą bułką. Dokładnie wyrobiłem.
Z masy mięsnej uformowałem kulki , do środka wcisnąłem śliwkę .
Kulki smażyłem na rozgrzanym oleju , po przyrumienieniu osaczyłem na papierowym ręczniku. Podałem z dipem orzechowym.
Komentarze