Spring rolls z orzechowym dipem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lekkie i bardzo wiosenne. Bogactwo smaku i prawdziwa uczta dla oka. Idealne dla osób dbających o linię, robią również furorę na imprezach, nawet tych bardziej eleganckich.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - papier ryżowy (opakowanie 12-14 szt. okrągłych, małych arkuszy): 1 opakowanie
    - ryż arborio (ewentualnie ryż pozostały z innego dania): 0.33 szklanki
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 0.5 łyżeczki
    - młody szpinak (baby): 0.33 szklanki
    - szczypior (z młodej cebulki): 1 pęczek
    - marchewka: 0.5 sztuki
    - ogórek zielony: 0.33 sztuki
    - czerowna papryka: 0.25 sztuki
    - pieczona pierś kurczaka: 0.33 sztuki
    - kiełki lucerny (lub inne ulubione): 0.33 szklanki
    DIP ORZECHOWY:
    - masło orzechowe (kremowe lub z kawałkami orzechów): 3 łyżki
    - gorąca woda: 25 mililitrów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - ocet ryżowy: 2 łyżki
    - imbir świeży tarty: 0.5 łyżeczki
    - czosnek (starty): 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Spring rolls z orzechowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 2:1. Ocet ryżowy i cukier wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną zaprawę dodaj do jeszcze gorącego ryżu. Wymieszaj.
  • Składniki spring rolls 2. Marchewkę, paprykę, szczypior, ogórek i kurczaka pokrój w cienkie słupki, długości 2/3 szerokości papieru ryżowego.
  • Przygotowanie spring rolls 3. Przygotuj płytki talerz, na którym zmieszczą się płaty papieru ryżowego. Na talerz nalej wodę. Płaty namaczaj w wodzie około 5-10 sekund, aż zmiękną. Następnie płat papieru przełóż delikatnie, uważając aby się nie porwał, na drugi talerz lub deskę do krojenia, najlepiej lekko wilgotną. Ułóż nadzienie: na spód 2 listki szpinaku, następnie wałeczek ryżu, marchewkę, szczypior, ogórek, paprykę, paski kurczaka, na wierzch nałóż odrobinę kiełków. Zawiń brzegi, następnie zroluj całość.
    Spring rolls można przygotować kilka godzin przed podaniem - gotowe roladki należy przykryć wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w chłodne miejsce. Podawaj z dipem orzechowym.
  • 4. Dip orzechowy. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce. Sos można dodatkowo doprawić pieprzem lub płatkami chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować