Kulki mięsne z dipem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podane w tym przepisie proporcje wystarczą do zrobienia ok. 12 małych kulek mięsnych znakomitych jako przekąska. Można śmiało zwiększyć proporcje i podać je w formie obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 200g mięsa mielonego
    - 2 zielone cebulki
    - 1 jajko
    - pół szklanki bułki tartej
    - pół szklanki startego sera żółtego
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
    Dip:
    - 2 papryki
    - oliwa z oliwek
    - 1 łyżeczka miodu
    - oregano
    - chilli w proszku
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulki mięsne z dipem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i żółtym serem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • 2. Paprykę kroimy na cztery części, układamy na blasze i smarujemy oliwą. Ja użyłem oliwy z papryczkami chilli. Można użyć też zwykłej i całość doprawić chilli w proszku. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż się zarumieni. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego i odkładamy na 15 minut. Ułatwi to zdejmowanie skórki. Obieramy ją ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy miód i oregano. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować