kulki mocy z whisky

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, zdrowe, z nutką alkoholu

  • 20 min

Składniki:

  • proporcje na ok. 13-15 pralinek
    200g daktyli (już po wyjęciu pestek) – ok. 16 sztuk
    15g jagód goi
    30g żurawiny
    100ml gorącej wody
    100g płatków owsianych górskich (u mnie firmy Symbio – lubię je, ponieważ są drobne)
    20g mielonych orzechów włoskich
    2-4 łyżek whisky (zależnie jak bardzo alkoholowy smak lubicie)
    + do obtoczenia pralin
    1 łyżka kakao
    1 łyka mielonych orzechów włoskich
    6-8 połówek orzechów włoskich do dekoracji

Kulki mocy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane daktyle wrzucamy do miski, dodajemy jagody goi, żurawinę i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość miski na gładką masę. Gdy masa jest gotowa, dodajemy płatki owsiane, mielone orzechy i whisky, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Praliny formujemy w dłoniach, obtaczając jedne w kakao a drugie w mielonych orzechach. Chłodzimy w lodówce. PYCHA!

Porady

Do obtaczania pralin możecie użyć również: wiórków kokosowych, mielonych pistacji, migdałów czy innych orzechów :) wszystko wg indywidualnych upodobań

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy