proporcje na ok. 13-15 pralinek
200g daktyli (już po wyjęciu pestek) – ok. 16 sztuk
15g jagód goi
30g żurawiny
100ml gorącej wody
100g płatków owsianych górskich (u mnie firmy Symbio – lubię je, ponieważ są drobne)
20g mielonych orzechów włoskich
2-4 łyżek whisky (zależnie jak bardzo alkoholowy smak lubicie)
+ do obtoczenia pralin
1 łyżka kakao
1 łyka mielonych orzechów włoskich
6-8 połówek orzechów włoskich do dekoracji
Kulki mocy z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane daktyle wrzucamy do miski, dodajemy jagody goi, żurawinę i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość miski na gładką masę. Gdy masa jest gotowa, dodajemy płatki owsiane, mielone orzechy i whisky, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Praliny formujemy w dłoniach, obtaczając jedne w kakao a drugie w mielonych orzechach. Chłodzimy w lodówce. PYCHA!
Porady
Do obtaczania pralin możecie użyć również: wiórków kokosowych, mielonych pistacji, migdałów czy innych orzechów :) wszystko wg indywidualnych upodobań
Komentarze