kruchodrożdżowy zawijaniec ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna chrupiąca przekąska, najlepiej smakuje na ciepło z sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    2 szklanki mąki
    125 g masła
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    30 g drożdży
    na farsz:
    500 g mrożonego szpinaku
    100 g serka topionego
    1 łyżka masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    czosnek wg. gustu

Kruchodrożdżowy zawijaniec ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak umieścić w rondelku i wstawić na gaz. Mieszając gotować aż cała woda odparuje. Następnie dodać masło i nadal gotować. Dodać czosnek, przyprawy oraz serek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Wystudzić
  • 2.
    Drożdże rozmieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać do mąki i razem z resztą składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt i posmarować farszem. Zwinąć jak roladę. Piec w 180*C przez około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy